Terra Stúdió - Konyha és fürdőszoba szalon - Csempe, szaniter, akrilkád, csaptelep

Markovich Béla a MAPEI KFt ügyvezető igazgatójának cikke a magyar szakemberekhez

„Minden tiszteletem és elismerésem a magyar építési vállalkozó szakembereké!”

Kedves Partnerünk, kedves Barátom!

Felmérést végeztünk az általunk ismert és a velünk együttműködő szakemberek körében, és egyaránt tapasztaltunk meg- döbbentő és biztató eredményeket is.

Mielőtt azonban rátérnék az eredményekre és az abból levonandó tanulságokra, szeretnék Veled egy igen kellemes tapasztalatot is megosztani a felméréssel kapcsolatban:

A magyar építési vállalkozó szakember társadalom nagyrészt kiváló és etikus szakemberekből áll, akik tisztességesen dolgoznak és megtesznek mindent azért, hogy a megrendelőik elégedettek legyenek. Ezek az emberek nap mint nap óriási erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a családjuknak előteremtsék a szükséges javakat, hogy maradandó és tartós értéket teremtsenek.

A magyar építési szakemberek hozzák létre azokat az épületeket, amelyekben a jelen és a jövő nemzedékének lesz hol laknia és dolgoznia

Azt hiszem, itt az ideje annak, hogy köszönetet mondjunk ezeknek az embereknek azért, amit a társadalomért, amit értünk tesznek, mindazért, amit az elmúlt évtizedekben létrehoztak: KEDVES MAGYAR SZAKEMBER, KÖSZÖNJÜK!

A felmérést tehát olyan szakemberek között végeztük, akik szeretnek tartósat és szépet alkotni. Akiknek nagyon fontos, hogy a munka elkészülése után büszkén mehessenek vissza a tett színhelyére”, és a megrendelőjük örömmel és boldogan fogadja őket.

A feltárt megdöbbentő tény pedig ez:

                       HOSSZÚ TÁVON A MAGYAR IGÉNYES SZAKEMBER KIKOPHAT AZ ÉPÍTŐIPARBÓL!

Miért? Mert a magyar szakember társadalom elöregedőben van, és nagyon kevés az utánpótlás. S mert megjelent, több esetben állandósult az emberekben, vállalkozásokban a stagnálás. Bár a nagyobb bevétel utáni vágy megvan, de az erre mutató új tettek, új döntések, a cél- tudatosság gyakran veszendőben vannak.

Milyen három fő nehézség köré csoportosíthatóak a feltárt tények?

A magyar építési szakember társadalom lassan kezd „kiöregedni”. A fiatalok között alig akad utánpótlás. Számos, elsősorban fiatal szakember dönt úgy, hogy inkább külföldön próbál szerencsét, ahol még mindig jobban elismerik a szakemberek munkáját, a szakembereket, mint embert. Ezen kívül a fiatalok egyre távolabb kerülnek a nehéz testi munkától, nem nagyon szeretnének olyan területen dolgozni, ahol fizikai munkával kell előteremteni a betevőt. De a fő ok mégsem ez, hanem az, hogy a szakemberek munkája sem erkölcsileg, sem anyagilag nincs annyira elismerve, hogy vonzóvá válhatna a fiatalok számára.

            A vállalkozó szakemberek egy része elfáradt, kiégett. Belefáradt a minden- napi küzdelembe!

A fáradtságot, kiégést nem az okozza, hogy az építési vállalkozó szakember magas minőségben szeretne építeni, burkolni, kivitelezni. A fáradtság oka az állandó küzdelem azért, hogy:

*  a munkát olyan áron szerezze meg, amivel a családja életminőségét szinten tudja tartani, de a munkájára is büszke lehessen

*   esetleg olyan áron szerezze meg a munkákat, hogy a cégét is fejleszteni tudja, és lépést tarthasson a fejlődéssel

*  hogy a megrendelőivel el tudja fogadtatni azokat a jó minőségű termékeket, amelyek biztosítják, hogy a munkája eredményeképpen létrehozott épületrész, burkolat valóban hosszútávon szolgálja a megrendelőjét

*    hogy a tisztességesen elvégzett munka eredményéképpen neki járó vállalási díjhoz határidőre hozzá is jusson

 

Harmadik tényként az mutatkozott meg a felmérésben, hogy a magyar építési vállalkozó szakemberek egy része nem akar fejlődni, nem akar előrelépni. Ezeknek a vállalkozóknak nincsenek olyan céljaik, amelyek elérésével fejlődni, növekedni lennének képesek. Sajnos jelenleg ez a stagnálás ott tart, hogy a szakemberek egy része már a túlélésre figyel csak, arra, hogy a megszokott módon működve és a családjukat eltartva létezzenek.

Megtartani akarnak, és nem megújulni, nem többet elérni. Arra törekszenek, hogy az elért szinten maradjanak, nem akarnak mást, többet.

Az életnek van egy törvénye: ami nem növekszik, az csökken. Az életben nincs állandóság. Valami vagy növekszik, változik, vagy megáll és csökken. Hosszú távon, a megszokás, a megtartás, a kialakult szokás és rutin visszaeséshez vezet.

Mindezek fényében úgy döntöttünk, hogy 2015-ben sokkal jobban segítjük a velünk együttműködő szakembereket.

Nemcsak azzal, hogy biztosítjuk azt, amit eddig: nagyon magas szín- vonalú és minőségű termék és szakmai/műszaki hátteret, hogy valóban tartósat és szépet tudjanak alkotni.

Mivel felmérésünkből az is kiderült, hogy a magyar építési vállalkozó szakember társadalom jobbat remél 2015-től, vágyik megrendelései számának növekedésére, vállalkozása hatékonyságának növelésére, kivi- telezéseit rugalmasabban, gyorsabban szeretné végezni, úgy döntöttünk, hogy megmutatjuk azokat a lehetőségeket, eszközöket, amelyek alkalmazásával minden építési vállalkozó szakember konkrét döntések- kel, tettekkel érheti el a megújulást, fejlődést, növekedést.

Az általunk megmutatásra kerülő eszközökkel és lehetőségekkel:

*      ki tudja magát és az embereit is hozni a fásultságból

*      képes lesz a saját vállalkozását úgy menedzselni, működtetni, hogy az a fejlődés útjára lépjen

*      el fogja tudni adni saját magát és a munkáját olyan tisztességes áron, ami lehetővé teszi számára a fejlődést

*      képes lesz az embereit motiválni arra, hogy a legjobbat hozzák ki magukból

*      képes lesz objektív adatok alapján a döntéseit a cégében meghozni

*      képes lesz emberileg is kezelni a „nehéz” megrendelőket, a „nehéz” ügyfeleket

*     kezelni fogja tudni az emberei kifogásait, az embereivel kapcsolatos problémákat

*      korszerűbb felszereltségű és működésű, hatékony vállalkozást építhet fel

és még nagyon sok mindent meg fog tudni oldani a cégében.

Egyszerűen szólva:       

                             KÉPES LESZ A SAJÁT KEZÉBE VENNI A CÉGE, VÁLLALKOZÁSA SORSÁT!

Kedves Magyar Szakember, Magyar Építési Vállalkozó Szakember:

A világ változik, fejlődik. Ha lépést szeretnél tartani, a te utad sem lehet más, mint a saját magad és a munkatársaid fejlesztése mint szakmai, mind a cégvezetés, cégmenedzselés területén.

2015-ben mi mindehhez segítséget nyújtunk neked. Ha készen állsz, akkor figyeld a postádat, a tőlünk érkező e-maileket, hogy értesülj arról, hogyan tudsz Te tenni a céged jövőjéért.

Egy gondolattal fejezem be:

„Én csak az utat tudom megmutatni, végigmenni azon neked kell” 

Markovich Béla 

MAPEI KFT

Ügyvezető igazgató